Keuringsverslag regio noord

Keuringsverslag regio noord

Op zaterdag 6 juli 2024 vond de eerste regionale keuring van het seizoen plaats bij de HJC manege in Tolbert. Ondanks de onstuimige weersomstandigheden trok de keuring veel publieke belangstelling en was het met ongeveer dertig deelnemende paarden, die werden beoordeeld door A. de Jong, B. Pleyter en E. Hoogeveen, een geslaagde keuring. De foto’s zijn gemaakt door Claudia Dermois, klik hier voor de catalogus.

De keuring ging na de stamboekopname van acht paarden van start met de veulenrubrieken. De merrieveulens vormde een kwaliteitsvolle groep met op kop geplaatst de latere veulenkampioen Mila van Klein Klooster (Eichsfelder x Elbo). Dit veulen van fokker R. Kamps is goed gebouwd en beweegt met souplesse en een mooie houding. Ze werd gevolgd door het veulen Mackenzie-lien van Vredenheim (Capitano x Maistro Polo) van W.A. Brinkman, die zich eveneens prachtig presenteerde. Als derde mocht opstellen Sylfonia van Stal Muronia (Leffe x Macho Polo) van C. Rolfes. Dit veulen zou in bouw iets meer breedte en diepte mogen hebben en blinkt uit in draf. Vervolgens waren er ook eerste premies voor Upida JSM (Maistro Polo x Landos af Hvarre), Op de Heegswal Evita (Elgar x Extase), Fenna (Boekhorst Barbaro Yeducado x Fambo) en Romylie (Rio x Solitair). Bij de hengstveulens was het veulen Elon (Elbo x Extase) van H. Tanis de uitschieter in zijn rubriek. Elon kreeg 76 punten, hij beweegt met veel kracht en is mooi in verhouding gebouwd. Ook Dex van Klein Klooster (Dankwart x Eros), Ronald van de Pasop (Rio x Extase) en Remmert van de Pasop (Rio x Extase), Max van de Hamsterborg (Maximus x Lenard) en Matice Menno Dreamer (Maximus x Castor II v.d. Catshoeve) kregen het oranje lint voor een 1e premie aangehangen.

De enige driejarige merrie was Marah M. van K. Roeters. Deze nakomeling van Meindert presenteerde zich met een sterk achterbeen gebruik en werd aangewezen als voorlopig ster. In de groep 4 t/m 7 jarige stamboekmerries liep Marjolijn (Maistro Polo x Herbert) naar de koppositie. Deze zwarte merrie van J. Burema is correct en met veel breedte en diepte gebouwd. Ze stapt ruim en beweegt fijn door het lichaam. Marjolijn mag naar de nationale keuring voor het modelpredicaat en werd later aangewezen als kampioen van de dag. In dezelfde rubriek presenteerden Noblesse (Lauriner x Landos af Hvarre), Ellen (Lanzo B x Ulft) en Oringo (Meindert x Balto) zich met een eerste premie en aanwijzing voor het sterpredicaat als resultaat. Een tweede premie was er voor Maan (v. Elgar). De rubriek acht jaar en oudere stamboekmerries telde twee deelnemers. De merrie Legende van Nieuwland (v. Lancelot) van eigenaar Y.D. Haringa nam hierbij de eerste positie in. Een paard met een vlijtig gebruik van het achterbeen. Ze werd aangewezen als voorlopig ster. De 12-jarige merrie Zokina van Oldambt (v. Herbert) kon net niet genoeg overtuigen en kreeg een tweede premie.

Er waren drie goede stermerries aanwezig. De Fambo-dochter Faline van N. Sikkens maakte de meeste indruk. Deze 10-jarige merrie heeft een mooi model en presenteerde zich sterk in beweging. De merrie Mexxelien van Vredenheim (v. Maistro Polo) deed niet veel voor haar onder en werd als tweede geplaats. Beide merries zijn aangewezen voor de nationale keuring voor het modelpredicaat. De merrie Mette (v. Meinhold) van H. Schuurmans blijft ster. De 20-jarige modelmerrie Zora (Emko van Boukemaheerd x Onno S) was in haar rubriek de enige, maar wel een hele goede. Deze merrie van E.W. Raangs is ondanks haar leeftijd in prima conditie en beweegt met veel bravoure door de baan. Bij de rubriek ruinen werden twee eerste premies uitgereikt. Aan kop ging Lasse (v. Landos af Hvarre) met een aansprekende manier van bewegen. Hierna mocht opstellen Elitair van A.C. de Haas. Deze zoon van Elgar heeft iets fijn beenwerk maar is in bouw en beweging ruim voldoende. Lasse en Elitair zijn aangewezen als voorlopig ster.

Tijdens de zadelrubriek kwamen acht combinaties voor de jury. Die allen een groot compliment verdienden voor de correcte verrichting ondanks het onstuimige weer. De merrie Noblesse (v. Lauriner) liep onder amazone M. Bouwman naar de overwinning. Ook de kersverse dagkampioen Marjolijn (v. Maistro Polo) liet zien een goed gebruikspaard te zijn. Samen met D. Bloemhoff namen zij een nette tweede plek in. De top drie werd aangevuld met de merrie Legende van Nieuwland, gereden door Y. Haringa.

Na afloop van de keuring werd een bos bloemen overhandigd aan B. Pleyter die deze keuring een laatste keer actief was als jurylid vanwege drukke werkzaamheden. Hij werd door vicevoorzitter M. de Harder bedankt voor zijn inzet voor de vereniging. Ook werd stil gestaan bij het nieuws van het overlijden van Landos af Hvarre. Landos af Hvarre van J. van Rensen is jarenlang actief geweest als dekhengst en heeft met zijn vele mooie nakomelingen veel voor het stamboek betekend.