Keuringsverslag Terschelling

Keuringsverslag Terschelling

Het beloofde, maandag 12 augustus 2024, de warmste dag te worden van deze zomer en paardenhoudersvereniging ‘et Hossefolk’ had op deze dag de fokdag van de Groninger- en Friese paarden op het terrein van de Terschellingers Ruiters in Formerum. Het hitteprotocol trad in werking, met extra drinkplaatsen, schaduwplekken en aanpassingen in het programma.

Het werd een warme maar ook hele mooie dag met, in de ochtend, veel publiek, beste paarden en veulens en een goede sfeer. Er waren dit jaar niet veel Groninger paarden aanwezig maar ze waren wel van goede kwaliteit. De juryleden mevrouw E. Hoogeveen en de heer A. de Jong gaven een eerste premie aan het zeer jonge veulen Boreas (Boudewijn * Elius) van Dorien Schaap. Het veulen heeft een aansprekend type met veel bot, een goede stap en een lichtvoetige draf.

De beide ruinen van Hinke Fiona Cnossen uit St. Nicolaasga, welke werden aangeboden voor stamboekopname, werden beide opgenomen in het stamboek en mogen naar de Centrale Keuring in Tolbert om hun ster predicaat in ontvangst te nemen. De beste was Meester (Maistro Polo van de Pasop * Bascal). Deze ruin staat zeer goed in het Groninger type, heeft een goede stap en draf. Op de tweede plaats kwam Marnix (Maistro Polo van de Pasop * Herbert), dit paard is wat rijtypischer, maar beweegt lichtvoetig en ruim. De beste van deze kleine keuring was het hengstveulen Boreas!

(foto’s: Johanna Faber tekst: Margreet de Bruin, secr. et Hossefolk)